KOLINDA: Laže li koza ili laže rog? Hoće li Hrvatska potpisati Marakeški sporazum?


Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović u odgovoru na pitanje urednika TV emisije "Bujica" o 'Marakeškoj deklaraciji' preko glasnogovornice Crnić odgovora: Budite sigurni da neću potpisati 'Marakeški sporazum'! To je objavljeno kao slavodobitna vijest i bilo bi odlično da je tako i da nitko u ime RH ne potpiše, ali gdje je istina i što je trilateralna predsjednica točno rekla? 

Jučer, 31.10.2018. god., predsjednica odgovora Bujanecu: 

"Apsolutno je razumljiva Vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i 'Marakeški sporazum' međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured Predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te Vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti... Budite sigurni da neću potpisati 'Marakeški sporazum'...

Predsjednica je napisala da je nositelj svih aktivnosti Ministarstvo vanjskih poslova (iz čijeg je legla i ona izašla) i jasno daje do znanja da se u svezi sporazuma provode "aktivnosti" tj. da je i ona upoznata s tim "aktivnostima". Ona nije iznijela svoj stav protiv sporazuma poput Kurza (Austrija) koji je izišao pred svoju naciju i jasno i glasno naciji objavio zašto, poput Mađarske i SAD-a, ne pristupaju UN sporazumu o sigurnim migracijama. 

Prije dva mjeseca, 26.08.2018. god., predsjednica je održala govor na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja se održava u New Yorku u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je napisala kako se "raduje" Marakešu:

Ekscelencije,

Ujedinjeni narodi su mjesto gdje moramo pokazati svoju spremnost djelovati i igrati zajedno kao tim. Naši protivnici su mnogi: siromaštvo, glad, nedostatak obrazovanja, nejednakost spolova i isključivanje žena u mnogim društvima, opasnost za okoliš, ugrožena sigurnost i pogaženo ljudsko dostojanstvo. Mi - čelnici - trebamo na sebe gledati kao na tim koji treba raditi zajedno, iskoristiti prednosti svoje moći i rješavati se svojih slabosti kako bi naš svijet postao bolji i kako bismo bili nadahnuće za izvrsnost na globalnoj razini.

Trebali bismo voditi ne samo u upravljanju kriznim situacijama i rješavanju problema, već i u širenju nade i optimizma. Moramo pokazati našu humanost, solidarnost i suosjećanje. Pri tome moramo, iznad svega, poštovati jedni druge. Poštovanje je naše najvrednije sredstvo.

Naša je odgovornost kao države članice UN-a održati relevantnost, učinkovitost i djelotvornost naše organizacije i biti spremni za svaki mogući izazov pred nama.

Međutim, nije dovoljno podići svijest o najvažnijim pitanjima. Moramo također poticati usvajanje potrebnih instrumenata i okvira, a prije svega osigurati njihovu provedbu. Bez takvog pristupa ovaj će podij ostati samo globalna pozornica. Samo riječi bez djela.

Tijekom godina naučili smo, često težim putem, kako i vlade i međunarodne organizacije imaju svoje granice. To nas je također poučilo o vrijednosti i važnosti uključivosti te o važnoj ulozi koju privatni sektor, akademska zajednica, civilno društvo i pojedinci mogu imati na mnogim različitim područjima.
Mi jesmo globalno selo, ali smo sve češće skloni propustiti priliku da globalnu agendu unesemo u naše domove, zajednice i obitelji. Isto tako, zaboravljamo staviti naše domove, zajednice i obitelji na globalnu agendu. Potrebne su velike tragedije uzrokovane katastrofama, globalnim krizama, ratovima i klimatskim promjenama kako bi nas podsjetile na ono što svi mi možemo izgubiti.

U današnjem svijetu takav pristup utjelovljen u multilateralizmu pod sve je većim pritiskom. To je osobito zabrinjavajuće jer države ne mogu samostalno rješavati najvažnija pitanja za čovječanstvo. Multilateralizam je nužan, ali slažem se s onima koji pozivaju na promjene u multilateralnom sustavu. Ne smijemo biti zadovoljni i moramo ponovno razmotriti desetljećima stare mehanizme i instrumente kako bismo ih prilagodili modernim vremenima i suvremenim potrebama.

Dame i gospodo,

Neviđen broj ljudi je u pokretu, kao nikada prije. Imamo zapanjujuć, rekordan broj od 69 milijuna raseljenih osoba, izbjeglica i migranata u mnogim dijelovima svijeta. Ova poražavajuća situacija je izravna posljedica mnogih naoružanih sukoba i kriza u tijeku, propalih država, masovnih kršenja ljudskih prava i sigurnosnih pitanja. Međutim, ova masovna migracijska kretanja podjednako su uzrokovana gospodarskim, društvenim i ekološkim izazovima, posebno siromaštvom i klimatskim promjenama.

Važan korak u pravom smjeru s ciljem učinkovitog rješavanja ovog izazova bio je uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju, prošlog srpnja. Vjerujemo kako nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marakešu u prosincu i pozdravljam sve napore Posebne predstavnice UN-a Louise Arbour.

Još jedan važan instrument u rješavanju tragedije prisilnog raseljavanja jest Globalni sporazum o izbjeglicama, koji predstavlja prekretnicu u rješavanju globalne izbjegličke krize. Njegova učinkovita provedba prilika je za međunarodnu zajednicu da djeluje solidarno, kroz podjelu globalne odgovornosti i pružanjem utočišta izbjeglicama u svijetu. Izbjeglice trebaju našu pravovremenu podršku i konkretan angažman svih nas.

Ekscelencije,

Najbolji način za očuvanje i održavanje globalnog mira i sigurnosti je djelovanjem u okviru UN-a. U tom pogledu Hrvatska će i dalje biti uporna i posvećena jačanju sustava UN-a i promicanju učinkovitije i inkluzivne globalne vladavine koja je temeljena na pravilima i međunarodnom pravu, kao i suradnji s našim partnerima kako bismo unaprijedili zajedničke ciljeve i vrijednosti.

26. rujna 2018.

New York, Sjedinjene Američke Države

Kolinda Grabar-Kitarović

Sve u svemu, pred OUN u gradu New Yorku, 18. rujna 2018. predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je tipičan globalistički sramotni govor i potvrdila da će u Maroku, 10. prosinca na Dan ljudskih prava, potpisati Pakt o globalnoj migraciji

Što radi Bujanec i koji je njegov cilj manipuliranjem javnosti i navijanjem za trilateralnu predsjednicu? 


Autor: Uredništvo